top of page

Jeg var i en spiral ude af kontrol


I was spiralling out of control

Jeg har ikke mange minder fra min barndom, men de minder jeg har handler om mad, picnics med æg og bacon tærte, min mors madlavning, hjemmebag. Jeg har aldrig haft en sød tand, i stedet foretrak jeg krydret bagværk, brød og lignende. Jeg voksede op på en gård, hvor der var rigeligt med mad og ingen begrænsning. Jeg levede et ret sundt og aktivt liv.

Da jeg nåede mine teenageår, kan jeg dog huske, at min vægt bekymrede mig. (Her vil jeg vil lige nævne, at jeg ikke tror jeg nogensinde har været overvægtig som teenager) Jeg er ikke sikker på hvordan det hele startede, men det var på det tidspunkt jeg begyndte at interessere mig for drenge og min krop ændrede sig. Jeg begyndte at stirre på mig selv i spejlet og tænke, at jeg var fed.


Min sygdom begyndte at vise sig hos mig med træning. Jeg var overhovedet ikke interesseret i sport og var ikke god til sport eller løb eller atletik. Dog begyndte jeg at træne som en måde at tabe vægt og ændre mit udseende.


Fra fjortens års alderen og de næste ti til femten år deltog jeg i løb, vægttræning, aerobics, svømning og cykling. Jeg fuldførte mange triathlons og færdiggjorde endda en halv maraton. Den eneste grund til jeg gjorde dette var for at tabe vægt og ændre mit udseende - intet andet. Jeg bekymrede mig ikke om mit helbred eller om at være i form eller noget i den retning, det var udelukkende for at kontrollere min vægt og ændre mit udseende. Når jeg ser tilbage kan jeg se, at jeg fra en tidlig alder ikke var ok med at være mig selv, hvordan jeg så ud eller faktisk noget som helst ved mig selv. Min sygdom manifesterede sig i mig gennem slankekure og restriktiv spisning.


Jeg gik på min første slankekur, gik jeg på da jeg var omkring sytten år. I denne fase gik jeg regelmæssigt til træning og trænede, vægte og tog aerobics timer. Jeg var så overbevist om at jeg var fed, at jeg tog til en diætist der satte mig på en diæt for at tabe vægt. Jeg klarede sikkert at tabe et par kilo, jeg kan ikke rigtigt huske det. Det jeg husker fra den tid er hvor ekstreme jeg ville være med et hvilket som helst program for vægttab som jeg gik i gang med. Jeg måtte følge det til mindste detalje og kunne ikke afvige fra det. Det var et spørgsmål om liv eller død for mig.


Den første slankekur startede min destruktive diæt/trænings adfærd der ville fortsætte indtil jeg kom i helbredelse. Enten ville jeg være på en eller anden diæt eller restriktiv spisemåde og være en nogenlunde ok med mig selv, eller også ville jeg bare spise og være deprimeret og hade mig selv. Min vægt ville svinge en smule og jeg ville forårsage uoprettelig skade inde i mig selv med min spisning.


Noget af den anderledes spiseadfærd jeg plejede at have, inkluderede ikke at spise mad- i en periode, da jeg var på universitetet, ville jeg kun spise morgenmad og aftensmad. Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt kun kunne spise morgenmad, men det var om sommeren, hvor jeg også drak en masse (jeg er også alkoholiker i helbredelse) Jeg har også skåret ned på kød, fedt og sovs til tider. Jeg spiste aldrig smør- aldrig. Hvis jeg drak mælk, skulle det være skummetmælk. Jeg kan huske, at jeg som barn sagde til min mor, at jeg ikke kunne lide sovs på mit kød til middag eller budding som dessert. Hvilket barn vil ikke have budding?

Jeg plejede at tænke, at mennesker der så rigtig tynde ud (anorektisk) var attraktive og derfor ønskede jeg at jeg kunne blive tynd, men problemet var, at jeg hele tiden blev nødt til at spise. Jeg kunne have alle disse restriktive regler på plads, men blev altid nødt til at spise. Dette medførte, at jeg ville hade mig selv endnu mere, end jeg i forvejen gjorde.

Over årene udviklede min sygdom sig, det blev sværere og sværere at kontrollere min spisning og min vægt. Da jeg blev gravid med mit første barn, tænkte jeg; godt, nu kan jeg spise hvad jeg vil og det er lige meget fordi jeg vil tabe mig når barnet er født. Jeg tog en masse på i vægt og tabte det ikke da min datter blev født. Der blev jeg ved at tage på i vægt, mens jeg ammede, fordi jeg ikke kunne stoppe med at spise. Endelig vænnede jeg hende fra og tog til Vægtvogterne for at tabe mig.

Med min anden graviditet tog jeg til Vægtvogterne igennem hele min graviditet, for at undgå at tage massivt på. Da min tredje datter blev født kunne jeg ikke tabe mig, På dette stadie havde jeg mistet evnen til at vedholde en diæt.

Da jeg havde en familie, fandt jeg det svært at træne. Jeg led også af depression. Tingene startede med at cirkle ud af kontrol, gennem en række hændelser endte jeg i helbredelse, Jeg blev nød til at se på min addictive spisning og de andre misbrug jeg havde. Jeg opdagede, at for at komme mig af sygdommen afhængighed, blev jeg nødt til at håndtere alle mine misbrug. Hvis jeg blev ved med at misbruge noget, ville jeg ikke få det godt men blive ved med at blive mere syg af denne sygdom.

I dag, mange år senere, har jeg et godt liv, fri af afhængighed. Jeg er sundere, har ro i sindet, og mest vigtig, er jeg ok med at være mig. Jeg takker Gud for min forståelse af helbredelse og for de vidunderlige mennesker der har hjulpet mig på vejen.


Comments


bottom of page